Rozhovor s Filipom

13. november 2020 | agentúra

Fifofix, náplasť nielen na tvoj rozbitý projekt, ale aj dušu! Rozveselí ťa trnavským prízvukom, hi hi hi smiechom a dobrým koláčom. Na poradí už nezáleží.

Rozhovor s Filipom - Backend Development v digitálnej agentúre

Ako si sa dozvedel o buckle up a čo ťa sem priviedlo?

Toto si pamätám, ako by to bolo včera a to je už aj dobrých 7 rokov dozadu. Pracoval som v Bratislave, kde mi vadilo chodiť zo stanice ďalších 30 minút mestskou a čakať v zápchach. V podstate mi vadila celá Bratislava :D. Možno aj preto, že všeobecne nemám rád veľké mestá. Raz sme však boli s bývalými spolužiakmi zo školy vonku a jeden z nich, Maroš, hovoril, že pracuje v Pezinku a že je spokojný. Tak som sa ho zo srandy spýtal, či náhodou nehľadajú backendistu ako som ja :D. Na čo odpovedal, že zatiaľ nie, ale keď budú, tak dá vedieť. Medzičasom som sledoval každý deň profesiu, či sa niečo nové nenájde mimo Bratislavy.  Až nastal deň D a uvidel som tam ponuku z buckle up. Hovorím si, výborne, hneď som posielal životopis a za pár hodín mi volal Maroš, že už to je na profesii a že môžem poslať životopis. Tak hovorím, Maroš, neskoro, odoslané. Takto si to pamätám, Maroš si to bude možno pamätať inak :D.

Hovoríš, že nemáš rád veľké mestá, prečo?

Lepšie sa cítim v menších skupinách a príde mi, že ľudia vo väčších mestách sú neosobný. Strácajú sa v dave a zanikajú. Nemajú sa čas o druhých zaujímať… čo je logické, keď ich je veľa pokope :D Rovnako sa mi páči, keď idem po ulici a vidím ľudí čo sa na seba usmejú, pozdravia. Je to tak aj s prácou. Radšej pracujem v menšej agentúre, kde sa každý s každým poznáme a radi sa stretneme aj mimo práce na pive, alebo dvoch :D. To je pre mňa jedna z veľkých výhod. Plus to, že je na takéto spoločné akcie priestor a čas. 

Osobný prístup a dobrá atmosféra v kolektíve je pre teba najväčšia výhoda?

Jedna z viacerých. Samozrejme, robiť v dobrom kolektíve prácu, ktorá ťa nebaví nie je výhra, to by som tu už nebol. Je to taká súhra viacerých dobrých a pekných vecí. Veľké plus pre mňa je aj, že sa kladie dôraz na transparentnosť a neberú sa pochybné zákazky, je to tu skrátka poctivé a basta :D. Rovnako aj možnosť sa vzdelávať a otvorenosť novým technológiám. Samozrejme sa tu človeku dostanú pod ruku aj “nepekné” projekty, ale teda ako sa hovorí, nie každý deň je Nedeľa. To aby to nebudilo dojem, že to tu je všetko ružové, samozrejme sú aj ťažké projekty, situácie a výzvy, ktorým treba čeliť :).

Rozhovor s Filipom - Backend Development v digitálnej agentúre

Aká bola pre teba najnepríjemnejšia situácia a ako sa u vás takéto situácie riešia?

Nie vždy sa človeku zadarí a robia sa aj chyby alebo zlé rozhodnutia a z toho pramenia aj nepríjemné situácie. Ale teda je fajn, že tu po sebe nekričíme a nenadávame si, ak aj taká situácia nastane. Skôr si spolu sadneme a porozprávame sa ako tomu predísť v budúcnosti a povieme si, čo bolo zlé. Skrátka sa to snažíme vyriešiť v kľude, nehádzať si polená pod nohy a nevyčítať si potom v budúcnosti, kto tu čo pokazil alebo urobil zle. Stačí taká odpoveď? :D (schyzofrénia lvl 999) 

Vravel si, že si sa sem hlásil ako backendista, stále si zostal pri tejto pozícii?

Ono to od začiatku nebolo také jednoznačné a striktne rozdelené, kto čo robí. Keď som tu začínal, tak boli projekty, kde som robil aj štýly, prípadne jednoduché animácie, bannery, newslettre, skrátka čo bolo treba. V posledných rokoch nás je už viac, čiže sa viac špecializujeme a tým pádom sa viac venujem backendu. Sem, tam ale stále zabrdnem aj do Vue, alebo niečo upravím na frontende. Som rád za každú novú vec, ktorú sa môžem priučiť. Príležitosti našťastie sú, stačí ich len uchopiť do pazúrov :D a samozrejme zamakať niekedy aj nad rámec povinností. 

Máš aj dáky “recept” ako bojuješ proti vyhoreniu?

Hej, neprikladám do ohňa a uberiem kyslík :D. Snažím sa mať oddych a prácu v rovnováhe, aby som neskĺzol ani do jedného extrému, ani do druhého. Nie vždy sa mi to však darí. Myslím si, že každý to má inak a hranice má nastavené rôzne, takže univerzálny recept odo mňa nečakaj, dostaneš iba nevydarený koláč :D.

Hovorí sa o tebe, že máš rád koláčiky…

… áno. Tak jest, alebo také jesť :D. Z času na čas aj dáky upečiem, prípadne niečo slané. Poväčšine sa málokto sťažuje, čiže nabudúce pritvrdíme a skúsim upiecť niečo drsnejšie, nie sme predsa bábovky. Raz za uhorský rok tu aj niekto prinesie dáku dobrotu na raňajky, aj keď už teraz pomenej, predsalen veľa hladných krkov… teda nevďačných a hladných :D.

Je niečo, za čím by ti bolo smutno kebyže odídeš z buckle up?

Asi áno :D ale je ťažké povedať za čím všetkým. Zistím až keď to príde. Vládne tu dobrá atmosféra a každý si tu môže nájsť svojho “najkáča” :D


 

Rozhovor s Filipom - Backend Development v digitálnej agentúre

Kto je teda tvoj najobľúbenejší kolega? 

To sa nehovorí, lebo Števo by bol namyslený, alebo sklamaný, jedno z toho určite :D

Radšej pracuješ v office, alebo z domu?

V minulosti sme pracovali všetci výhradne z firmy, ale v poslednej dobe sme aj kvôli pandémii začali “experimentovať” s homeoffice. Mne osobne nevadí ani jedno a ani druhé a oboje má svoje výhody a nevýhody, čiže by som to v budúcnosti možno dáko rád striedal, uvidíme. Pre mňa najväčšia výhoda homeoffice je, že nemusím riešiť dopravu a keď si chcem aj niečo dokončiť mám počítač doma, po ruke. V office vidím ako plus (niekedy aj mínus :D) sociálny kontakt s kolegami a rýchlejšia a jednoduchšia komunikácia a výpomoc.

Do práce teda väčšinou dochádzaš. Autom, vlakom…?

Väčšinou vlakom a raz za čas autom, alebo ma vezmú kolegovia. Preferujem ale hromadnú dopravu, stihnem si po ceste buď dačo prečítať, alebo popozerať novinky. Prípadne sa (ne)chcene dozviem, koho budú ľudia vo vlaku voliť, ktorý youtuber je momentálne in, alebo aký bude mať slabá zima dopad na poľnohospodárstvo. V podstate sa dá povedať, že popri tom, ako sa dostanem z bodu A do bodu B prežijem vždy dáke nové dobrodružstvá :D ..aj keď zväčša iba ako poslucháč, našťastie :D.

Čo rád robíš vo voľnom čase, ked prídeš z práce?

Vŕtam. Do steny, do kolegov… tak všeobecne hi hi hi :D. Ale nie, teda áno, rád vŕtam a robím rôzne kutilské práce, ale aj rád varím a pečiem. Raz za čas príroda, prípadne bicykel a turistika. V posledných rokoch som začal intenzívnejšie hrávať spoločenské hry.

Rozhovor s Filipom - Backend Development v digitálnej agentúre

Akú hru by si doporučil?

To záleží od toho, čo od tej hry človek čaká, či chce 5 hodín čítať pravidlá a ďalšie 2 ich vysvetľovať ostatku skupiny, alebo má radšej dačo rýchle a jednoduché. Zo zložitejších ma chytila za srdce Terra Mystica a z tých jednoduchších by som vybral 7 bere!, Mystérium a Blafuj. Potom je tu ešte skupinka tématických, ktoré až tak často nehrávame, ale sú mi srdcu blízke a tam je top Star Wars Imperial Assault.

Teraz tu máme sériu rýchlych otázok a odpovedí. Aký odkaz by si dal svojmu mladšiemu ja?

Poslal by som mu nevýherné čísla do lotérie. Ja som v nej nikdy nevyhral, tak nech nevyhrá ani on.. teda ja. A nech si rozmýšľa, že kto mu to poslal :D.

Aký je tvoj obľúbený výrok?

Je ich viac, záleží podľa toho, koľko je hodín. Napríklad z tých vážnejších “Jediná istota v živote je zmena” … alebo tak už ku koncu dňa :D: “Aj zajtra môže byť včera, ale včera už nemôže byť zajtra.”

Obľúbená počítačová/konzolová hra?

Momentálne Beat Saber, Iron Man VR a Tomb Raider a Civilization IV a Transport Tycoon Deluxe a … Ale nehrávam sa často :D

Káva alebo čaj?

Mám záludnejšiu otázku, Coca Cola alebo Kofola?

V ktorej krajine by si chcel žiť?

Ja som spokojný aj so Slovenskom. Ak by som si ale mal vybrať, kde sa narodím a za predpokladu, že budem mať také isté meno ako mám, tak Filipíny, nech mi to trošku pripomína moje meno :D.

Aké aplikácie máš v mobile? 

Rôzne. Nič viac k tomu nechcem dodať, nepozeraj sa tak na mňa :D. 

Rozhovor s Filipom - Backend Development v digitálnej agentúre
hore