buckle up v New Yorku

8. máj 2019 | agentúra

Pred dvoma rokmi sme si spravili výlet do Amsterdamu. Tento rok sme chceli ísť znovu, no trošku to doplietli a kúpili letenky do toho nového.

digitálna agentúra buckle up v New Yorku

Vraj "City that never sleeps”. Preto sa mnohí z nás snažili vyspať ešte v lietadle. Trúbenie klaksónu, davy ľudí na uliciach ožiarených zapadajúcim slnkom. V parku vedľa hotela vyhráva živá kapela a scéna nápadne pripomína americké filmy - ľudia posedávajú na trávniku s drinkom v ruke,  vedľa prebieha naozaj filmovačka. My však musíme ísť ďalej, chceme vidieť a zažiť čo najviac. Ulice sú síce prehľadne radené kolmo na seba, všetok ten ruch a vypadávajúce GPS nás však pokojne vedie na odbočku úplne na opačnú stranu ako chceme ísť :). Tak naspäť a naše navigácie nepúštame z ruky. Obzeráme budovy, ľudí, autá pomaly postupujúce v preplnenej doprave. Výstup na výhliadku Top of the Rock v Rockefellerovom centre nás vyniesol na chvíľu nad mesto a zorientoval.

Po pár hodinách strávených v city je jasné, že je ťažké utiecť pred ruchom veľkého mesta, zastaviť sa na chvíľu. Keď sme sa už nastavili na všetok ten ruch a mrakodrapy všade navôkol, pred nami sa zrazu otvoril Central park plný zelene a jazier. Život akoby tam nabral pomalšie obrátky. Zobral nám svojou veľkosťou a krásou dych a jeden celý deň kým sme si ho užili. Lukymu a Jakubovi bolo pohybu málo a tak obuli tenisky a šli si do Central Parku dať aj niekoľko kilometrov ranného behu.

Každý deň sme  si doslova “vychutnávali” - typické americké raňajkové pancakes s javorovým sirupom, grilované burgre alebo skvelé jedlo s príchuťou inej krajiny, kdekoľvek sme vošli. Írsky podnik v prístave vo finančnom distrikte Death Rabbit nás očaril skvelými drinkami a netradične - pilinami na zemi. Nenechali sme si újsť autentickú “čínu” v Chinetowne. Alebo večer v americkom duchu, kde tie najlepšie steaky zakryli náš stôl kopcom a my sme s plačom odchádzali lebo sme neboli schopní zdolať tú horu jedla a pitia. Tí odvážnejší otestovali ”street food" a naozaj, nie je sa čoho obávať pretože to naše bolo pripravené s dávkou fantázie a čerstvých prísad.

NY je plný ľudí, ktorí pomôžu aj keď Vás nepoznajú. Je však aj plný ľudí, ktorí vidia v turistoch zárobok a tak pre zachovanie dobrého pocitu z veľkomesta, sme odmietali ponuky veľkých "Micky myší", či Batmanov na spoločnú fotografiu.

Chceli sme vidieť všetky miesta známe z fotiek a filmov, chceli sme stretnúť “pravých” ňujorčanov a spoznať ich povahu a akcent.  Prešli sme Manhattan od vrchu k prístavu a od West Village cez Chinatown a Little Italy až po East Village. Všade sú ľudia rozdielni  - farbou pleti, oblečením či akcentom a predsa sú ňujorčania a sú tam doma. A rovnako dobre ako doma sme sa v NYC cítili aj my.

hore